Samarbetsrådet för andlig vård inom hälso- och sjukvården
Samarbetsrådet för andlig vård inom hälso- och sjukvården är ett råd gemensamt för de olika kristna trossamfund som arbetar med andlig vård inom hälso- och sjukvården.
Samarbetsrådet för andlig vård inom hälso- och sjukvården är ett
samarbetsorgan för Trossamfundet Svenska kyrkan, frikyrkorna inom Sveriges Frikyrkosamråd, Stockholms Katolska stift och den Ortodoxa kyrkofamiljen.
Arbetet är ett ekumeniskt åtagande inom Sveriges kristna råd. Rådet tillsätts av Sveriges kristna råds styrelse på förslag från respektive kyrkofamilj.
Samarbetsrådets syfte är att:
– genom kontinuerligt erfarenhetsutbyte belysa frågor som rör vårdetik och pastoralt arbete i mångkulturella och interreligiösa sammanhang.
– vara ett forum för utbyte av erfarenheter för hur förändringar i vården påverkar samfundens insatser och därmed Sjukhuskyrkans insatser.
– samråda om och arbeta med frågor som rör Sjukhuskyrkan och dess medarbetare som helhet och därmed de samfund som är företrädda i Sjukhuskyrkan
– att arbeta med frågor som rör den andliga vården i öppenvården och som kan stärka
insatserna som kyrkornas regionala och lokala nivåer utför inom detta fält.
– bevaka och bereda Sjukhuskyrkans roll och möjligheter i förhållande till Sveriges kommuner och regioner samt berörda myndigheter för Sveriges kristna råds styrelse.
Inom Sveriges kristna råd finns även ett Nationellt råd för ekumenisk samordning av institutionssjälavården. (Rör främst Sjukhuskyrkan, Universitetskyrkan och andlig vård inom kriminalvården NAV.)
Syftet med rådet är att på styrelsens uppdrag verka för ekumenisk samordning i och mellan verksamheterna, att bistå med övergripande perspektiv och omvärldsanalys kring kyrkornas närvaro och bidrag på samhällets institutioner.